Rafting, yüksek debili nehirlerde raft adı verilen botlarla yapılan bir nehir sporudur. Akarsu sporlarının en çok ilgi gören dalı olarak heyecanı doruklarda yaşatır. Amaç içinde bulunulan raftı devirmeden, kürekle verilen yönlendirmeler ile kayalar ve engeller arasından geçmektir.
Nehir ve çayların içinde kaya, ağaç kütüğü, kısa veya uzun çağlayan gibi bir takım doğal engeller bulunur ve bu nedenle suyun akış hızı zaman zaman değişir. Akarsuyun içinde oluşan bu tür oluşumlara rapid adı verilir. Rapid sayısı fazla olan parkurun zorluk derecesi de yüksek olmaktadır. Rafting sporunda derece kavramı zorluğu temsil eder. Örneğin; 6. derece en zor parkurları, 1. derece ise en kolay parkurları belirtir. Rafting, 6 ile 8 kişilik takımlar halinde yapılır ve tam bir koordinasyon ister. Bir kişinin bile hata yapması raftın devrilmesine neden olabilir.
RAFTİNG SPORUNUN TARİHÇESİ
1900’lü yılların başında Amerika’da kullanılan şimdilerin raft olarak anılan botları ile akarsularda güvenli olarak yük taşınırdı. Her türlü suda hareket edebilme özelliğine sahip olan raft, ayrıca sağlam malzemesi nedeniyle akarsu taşımacılığında tercih ediliyordu.
2. Dünya Savaşı yıllarında çıkartma amaçlı olarak kullanılan botlar diğer ülkelerin de dikkatini çekmiştir. Önceleri taşıma ve güvenlik amacı ile kullanılan bu botlar daha sonra spor amaçlı kullanılmaya başlanmıştır. Amerika’da 1973 yılında akarsularda keşif amaçlı etkinlikler yapmak üzere bir aktivite kulübü kuruluyor. Sonrasında “Sobek Expedition” adını alarak dünyanın çeşitli ülkelerinde keşifler yapmaya başlıyorlar. Debisi yüksek nehirlerde kayalar ve kütüklerle geçirdikleri mücadele dolu yolculuklar onların bu etkinliği spora dönüştürmesine neden olmuştur. Yarışmalar ile dünyaya tanıtılan rafting su sporları arasındaki yerini almıştır.